Vissen op Karper;

Karper

De karper varieert in kleur, vorm en manier waarop de schubben op het lijf zitten en heeft vier tastdraden om de bek: twee grote bij de mondhoeken, twee kleinere op de bovenlip. De rugvin is lang en hol ingesneden. Een volledig beschubte karper van het "wildtype" heeft 35 tot 40 schubben op de zijlijn. De vis kan in gevangenschap tientallen jaren oud worden.

De wilde uitgangsvorm van de karper is volledig beschubt. Er zijn echter gekweekte karpervariėteiten, waarbij de schubben volledig ontbreken (naaktkarper), met rijen grote schubben op de zijlijn (rijenkarper) of met onregelmatig over het lijf voorkomende schubben van verschillend formaat (spiegelkarpers). Al deze variėteiten kunnen bovendien voorkomen met de kleur van een goudvis (goudkarpers). Een wilde, slanke, geschubde variėteit wordt wel 'boerenkarper' genoemd. Deze vis is mogelijk de nakomeling van uitzettingen in de Middeleeuwen. Nakomelingen van recenter uitgezette wildtypes kunnen echter ook deze vorm aannemen. Biologisch behoren deze karpers alle tot de soort karper C. carpio.

Boilie

Boilie

Boilies;

Boilies zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren, geuren en smaken. Je kunt ze kant en klaar kopen of je kunt ze zelf maken. Door tijdgebrek vis ik de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar met kant en klare boilies van diverse merken en ik vang er goed mee. Nadeel van kant en klare boilies is dat je zelf geen invloed hebt op de samenstelling en de prijs. Grofweg kun je een onderscheid maken tussen zoete boilies en boilies op basis van vismeel, op beide soorten hebben we goede resultaten geboekt. Je ziet echter wel na verloop van tijd dat de vissen op bepaalde wateren een uitgesproken voorkeur hebben voor zoet of vismeel. Ook hebben we gevist op een water waar met kant en klare boilies bijna niets meer gevangen werd. We zijn toen op dat water overgestapt op zelfgemaakte boilies en vingen weer als vanouds.

Boilies

Voeren;

Als je uiteindelijk een stek (of meerdere) hebt uitgekozen waar je wilt beginnen dan zijn je kansen vele malen te vergroten door te gaan voeren alvorens te gaan vissen. Karpers zijn net varkens, ze lusten bijna alles. Het voordeel van boilies echter is dat ze lang intact blijven en alleen door karpers goed geconsumeerd kunnen worden. Door met boilies te vissen voer je eigenlijk een soort voorselectie uit waarbij je vrijwel alleen aanbeten krijgt van karpers. Het voorvoeren kun je echter ook heel goed doen met geweekte of gekookte granen (kippenvoer) al dan niet in combinatie met boilies. Vaak zul je zien dat je met voorvoeren binnen afzienbare tijd een run krijgt. Vaak voer ik de dagen voordat ik ga vissen elke dag 1 of 2 kilo gemengd granen in combinatie met geweekte hennepkorrels (beetje afhankelijk van het water). Op de visdag zelf is voeren vaak overbodig, slechts een tiental boilies per hengel volstaan dan.

Voordat we de basismixen beschrijven, nog even een paar nuttige wenken;

Als we over eieren spreken, bedoelen we zgn.klasse 2 eieren (ook wel A2 genoemd). Deze eieren wegen per stuk ongeveer 60 gram. Dit betekent dat wanneer u eieren van een andere grootte gebruikt, u beter met een totaalgewicht kunt werken.

Bij voorbeeld;

Het recept vermeldt 6 eieren. Dit is dan 6 x 60 = 360 gram. U weegt dus 360 gram eierstruif af. Dit mag ook 360 milliliter zijn, want het soortelijk gewicht van eierstruif is ongeveer gelijk aan 1. Wanneer u voor de eerste keer met een boiliemix werkt, is het verstandig om langzaam de droge stof aan het vochtige gedeelte toe te voegen. Dit voorkomt de problemen van een te droge of te natte mix waardoor de boilies niet gemakkelijk of zelfs helemaal niet te rollen zijn. Gebruik voor het mengen van de mix met eieren liever geen mixer. Deze zijn namelijk bedoeld om lucht in het mengsel te slaan waardoor uw boilies zouden blijven drijven. wanneer u pop-ups of floaters wilt maken zou u het dus wel kunnen proberen. Goed kneden is erg belangrijk omdat het de homogeniteit van uw deeg versterkt en er minder lucht in het deeg achterblijft, waardoor uw boilies in het water langer heel blijven.

Kooktijd;

Als algemene regel kunnen we stellen dat voor een 14/16 mm boilie een effectieve kooktijd van circa 1 minuut volstaat.Voor een 18/22 mm boilie is dit plus minus 2 minuten. Te lang koken schaadt de vitamines in onze mixen. Vitamines hebben naast een voedingstechnische waarde ook een niet te onderschatten synergetische (versterkende) waarde als het gaat om attractie. Wilt u erg harde boilies, voeg dan wat ei-albumine toe of laat de boilies in een goed geventileerde, niet vochtige ruimte en op een droge ondergrond 2 dagen drogen alvorens ze te gebruiken.

Instant repons;

Voor een grotere instant respons is een zacht aas of een niet al te lang gekookte boilie beter dan zo'n keiharde knikker. Al onze mixen zijn dan ook als deeg te gebruiken.

POP UP;

Het maken van pop ups, zwevende boilies dus, levert op de diverse infodagen en karpershows veel vragen op. Veel van de commerciele Pop Up mixen moeten in de magnetron of oven worden gelegd om ze echt te laten zweven. Om het aangebrande luchtje wat door het bakkookeffect van een microwave of oven bij een boilie wordt veroorzaakt te maskeren wordt dan vaak het advies gegeven om wat extra flavour aan deze Pop Up mix toe te voegen. Echt tof vinden de meeste vissers dit niet om maar niet te spreken van de karper. Veel beter is het om een Pop Up van je eigen mix te maken zonder dit vervelende neveneffect. Een van de mogelijkheden is om kurken balletjes in je nog niet gekookte bolletjes aas te stoppen en ze vervolgens een 1/2 minuut langer te koken dan de rest van je boilies. Daarna kun je ze net als een normale boilie met je boilienaald aan de hair bevestigen. Het kurken balletje blijft na een dril aan de hair zitten en is meerdere keren bruikbaar. In situaties waar de boilie voor zeer lange tijd in het water moet blijven zweven is het beter om met tandzijde een lus om de boilie te leggen met behulp van een dubbele knoop (druppeltje lijm op de knoop) en hem vervolgens met de uiteinden van de lus aan de haak te knopen. Tegenwoordig zijn voor dit soort montages speciale D-rig haken, waar de uiteindjes van de lus makkelijk op vast te knopen zijn in de handel. Voor boilies met een diameter tot ± 15 mm volstaat een 9 mm kurken balletje, tot 20 mm is een 13 mm kurkje voldoende, voor boilies tot ± 24 mm lukt het met een 16 mm kurkje en voor de echte grote jongens > 24 mm zijn er ook nog 19 mm kurkjes te krijgen. Kurk neemt nauwelijks geur of water op, is niet giftig en zwelt niet zodat je er een betrouwbare Pop Up mee kunt maken zonder de karper op geen enkele manier dan ook te schaden. Ook is het mogelijk zeker met alle Carp Company mixen om een eigen Pop Up Mix te maken. Meng 2 ą 3 eieren met de door u gewenste flavour /additieven combinatie. Voeg daar dan ongeveer 40 gram goede kwaliteit ei-albumine plus 60 gram van de gewenste mix aan toe. Maak van dit deeg bolletjes met de door u gewenste diameter en kook voor diameters tot 18 mm ± een ½ minuut langer en voor diameters tot ± 24 mm tot een minuut langer dan u met de rest van uw boilies doet. Om het drijfvermogen van deze pop ups nog iets op te voeren kunt u met een mixer de mix, voor u er bolletjes van draait wat luchtiger kloppen. In beide van bovengenoemde voorbeelden maakt u Pop Up boilies die de aantrekkingskracht van een in de oven of magnetron gemaakte Pop Up ver overschrijden.