Vissen op Baars.

Baars
De Baars heeft twee gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste met harde stekels en een zwarte vlek. Over de flanken lopen zes tot acht donkere banden. De rug is groenbruin, op de flanken overgaand in lichtbruin tot geel of goudkleurig. Afhankelijk van de vindplaats en de grootte verschillen de kleuren.

Vertel me waar ze zitten en wat ze vreten, en ge zult ze vangen! Dit geldt voor elke vissoort. Baarzen leven graag boven een steenachtige bodem, nabij sluizen en dukdalven, nabij en in rietkragen en onder overhangende struiken. Ze eten graag kleine visjes, allerhande kreeftachtigen, zoetwatergarnalen, kokerjufferlarven, haftlarven, waterjufferlarven, elzevlieglarven en nog zoveel andere larven, waterbeestjes allerhande, en ook ... regenwormen! En, omdat het echte jagers zijn, kan men ze best vangen met kunstaas.

Jagers zonder remmen.

Wie met de kleine spinner of twister achter baarzen aanzit, zal vaak hebben gezien dat ťťn of meerdere baarzen gewoon achter het door het water gesleepte kunstaas aanzwemmen op geringe afstand, maar zonder toe te happen. Vertraagt men de snelheid, dan zwemt ook de baars trager. Houdt men bij het einde van de sleep het kunstaas stil in het water, dan staat de baars ook stil. En als je de snelheid plots opdrijft, schiet de baars er achteraan en zal hij ook vaak toehappen. Je kan het beste altijd met het kunstaas 'spelen' bij het vissen op baars.

Jagers met een hart?

Baarzen leven in scholen en jagen ook samen. Hoe kleiner de baarzen, hoe groter de school. Hoe groter de baarzen, hoe minder talrijk ze samen blijven, en reuzebaarzen zijn zelfs vaak verstokte eenzaten. Vaak kun je meemaken dat bij het spinnen je er eentje binnendraaide, er nog 5 of meer soortgenoten achter na komen gezwommen, tot zelfs vlak voor je de baars uit het water haal. Ze zeggen soms dat baarzen elkaar behulpzaam en lief voor elkaar, en hun maatje helpen. Maar niets is minder waar! Baarzen trekken zich helemaal niets aan als een soortgenoot in nood verkeert. Waarom zwemmen ze dan een gehaakte makker achterna? Gewoon omdat die, in doodsangst, zijn maaginhoud uitbraakt en zijn soortgenoten kunnen dat uitgebraakt voedsel grijpen.

Jagers zonder hart!

Bij wezens die leven in de wereld waar men eet ofwel gegeten wordt, moet men zeker geen medelijden verwachten. Roofvissen grijpen andere vissen omdat ze honger hebben, en zelden zal een roofvis meer doden dan hij nodig heeft om zijn honger te stillen. Bij baarzen echter wordt het doden om de pret wel waargenomen. Dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat baarzen in scholen jagen en het gedrag van andere baarzen hun eigen gedrag beÔnvloed. Van baarzen is het ook geweten dat het kannibalen zijn. Een grote baars is best wel te vangen met een klein baarsje aan de haak. En vraatzuchtig zijn ze ook al! Valt men in een school baarzen dan ervaart men pas de vraatzucht van de gestreepte rovers. Dikwijls voel je de baars loskomen en vlak erna opnieuw gegrepen wordt door een tweede baars,... die weer loskomt en weer wordt gegrepen door een derde en zelfs door een vierde aanvaller.

Achter de baarzen aan.

Spinnen achter baarzen is bijzonder prettig en vaak ook bijzonder lonend. Je hoeft alleen maar de baarzen op te zoeken en uw kunstaas in de school tot leven te brengen. Vindt men de baarzen, dan zijn ze eveneens talrijk te vangen met de liggende lijn en een klein aasvisje, een zoetwatergarnaal, een regenwormpje enz... De allerbeste aassoorten zijn ongetwijfeld de zoetwatergarnaal (steurkrab) en de elzevlieglarve (watergaasvlieglarven). Elzevlieglarven vind je in de modder van beken en vijvers. Als men en lading modder uitkiepert op de oever, ziet men dadelijk de bruine larve uit het slijk kruipen. Zoetwatergarnaal is spijtig genoeg nog zelden te vinden in de vuile beekjes van Vlaanderen, maar in Nederland kan men ze nog vrij gemakkelijk vinden.

Winterbaarzen.

Daarvoor moet je eerst op jacht naar elzevlieglarven. Vaak heb je een ganse dag nodig om een mooie portie larven te verzamelen. Die bewaar je het beste in frisse stukjes waterplanten in een verluchte doos. En daarmee moet je eens gaan baarzen. Met een kort hengeltje, wandelend langs het kanaal, vlak tegen de oever nabij brugpijlers. In een vijver kun je het beste vissen tegen de droge rietkraag, onder overhangende struiken, boven stortstenen of onder ondergedompeld houtgewas. Stil zijn is de boodschap, jezelf wegstoppen, het aas traag verslepen door het pennetje zijwaarts te bewegen. Het is erg mooi als een baars het aas grijpt en er rustig mee wegzwemt, nog voor het aas is helemaal is gezonken. Zo vang je een paar baarsjes op bijna elke stek, maak verder de ronde en vis dan op de gunstige lijkende plekjes. De kleine baarsjes gaan terug naar hun 'moe'. De grotere baarzen kunnen worden meegenomen voor de pan, want baars is bijzonder lekker.

Baars is belangrijk.

Baarzen zijn lekker en in de meeste Europese landen wordt vrij veel baars gegeten. Jaarlijks wordt in Europa 30.000.000 kg baars gevangen voor consumptie. Ook in Nederland vangt men nog baarzen met commerciŽle doeleinden, vooral in het Ijselmeer. Dat wij hier bij ons in BelgiŽ weinig of geen baars eten is te wijten aan de overtuiging dat de vis te graterig is of dat de baars ongeschikt is voor consumptie omdat onze wateren te vuil zijn. Ik persoonlijk lat me niet beÔnvloeden door negatieve berichten en blijf de baars lekker vinden. ( En onze Noordzee dan, we eten toch ook vis van de zee ). Het beste is de baars te stropen, want de schubben vliegen je om de oren. Stropen gaat nog veel sneller en wat je dan overhoudt kan makkelijk graatloos gegeten worden. Geloof me maar: gestroopte baars in boter bruin gebakken, ze zijn heerlijk.

Goed om weten.

Baarzenweetjes allerhande.

Een gedoseerde presentatie.

Wat volgens mij belangrijk is bij het vissen op baars, is dat men rustperiodes van enkele minuten inlast tussen het opnieuw aanbieden van het kunstaas. Zijn die periodes te kort en vist met te vaak achter elkaar, dan verliest het kunstaas zijn aantrekkingskracht. Probeer dat maar eens in helder water waar je een schooltje baarzen op de bodem ziet liggen. Als je er met een spinner langs trekt komen er meteen een stuk of 3 baarzen op gevlogen. Direct erna moet je nog maar eens ingooien en je zult zien dat de interesse voor de spinner afneemt, op een gegeven moment reageren ze er helemaal niet meer op. Goed doseren wordt vaak onderschat. Het is volgens mij ook de oorzaak dat je ze met verticaal vissen moeilijker vangt dan met slepen. Natuurlijk, er zijn zo van die dagen dat ze echt los zijn en je ze met elk kunstaas en iedere techniek kunt vangen. Uitzonderingen vormen nu eenmaal de regel.

Baars