Ziektes;

Naar de dierenarts:

Is uw hamster erg ziek? Waarschuw dan meteen de dierenarts, breng uw hamster er onmiddellijk veilig naar toe en geef toestemming om alles te doen wat nodig is om hem weer beter te maken. Tegenwoordig is het ook gebruikelijk om een hamster volledige narcose te geven tijdens een operatieve ingreep, zoals het verwijderen van een tumor of het doorprikken van een abces. Toch blijven de risico's groter dan bij een kat of een hond. Het vervoer naar de dierenarts hoeft geen probleem te zijn. Houd uw hamster vast in de palm van uw hand en zet hem daarna in een kartonnen doosje of een ander onderkomen met voldoende strooisel om hem warm te houden tijdens de rit. Dat een zieke hamster onderweg een gat knaagt in het karton is hoogst onwaarschijnlijk. Toch kunt u hem beter in de gaten houden.

Eerste hulp:

Wat moet u doen als uw hamster ziek of gewond is? Houd hem warm en dien eventueel vocht toe om uitdroging te voorkomen(wat snel het geval is). Gebruik daarvoor een pipet of een injectiespuit.  Doe het voorzichtig, geef niet teveel ineens, want water in de luchtwegen kan de hamster alleen maar zieker maken. Uw dierenarts heeft speciaal rehydratiepoeder, dat moet u oplossen in water. Geef slechts enkele druppels per keer. Eventueel gebruikt u gekookt kraanwater (eerst laten afkoelen) met wat suiker en zout. Vraag uw dierenarts advies over de juiste verhoudingen. Kleine wondjes kunt u voorzichtig uitspoelen met water, daarna behandelen met een milde antiseptische zalf. Laat grote wonden over aan de zorg van de dierenarts. De hamster gaat graag op onderzoek uit, en helaas gebeuren er dan wel eens ongelukken, waarbij het, om maar een voorbeeld te geven, niet ongewoon is dat een nieuwsgierige hamster van de tafel valt. Als dat gebeurd zet hem dan meteen terug in zijn kooi zodat hij kan bekomen van de schrik. Is hij na een uurtje nog niet 'de oude' dan kunnen inwendige bloedingen of een gebroken pootje de oorzaak zijn.

De meest voorkomende kwalen:

Abcessen:

De oorzaken? Scherpe voorwerpen en vechtpartijen, als er tenminste meer dan één hamster in de kooi zit. Abcessen in de bek ontstaan door tandproblemen of ondeugdelijk voedsel dat in de wangzakken achterblijft. Abcessen zijn holten gevuld met pus. De stank wordt veroorzaakt door bacteriegroei. Behandeling met antibiotica is veelal noodzakelijk. Ga ervoor naar de dierenarts. Indien de hamster het toelaat, mag u de aangedane plaatsen ook spoelen met een mengsel van water en zout. Vraag advies aan de dierenarts voor de juist verhouding.

Obstipatie:

Ontstaat wel eens bij jonge hamsters in de speenperiode, als ze dus nog niets anders drinken dan moedermelk. Ook bij ouderen komt dit euvel voor, vooral als ze verkeert strooisel hebben, zoals watten of ruw katoenpluis. De hamster krijgt dan last van een opgezwollen buik en laat het voer staan. Extra groenvoer en fruit bieden veelal soelaas.

Huidproblemen:

Bij volwassen mannetjes ontstaan soms donkere plekken boven de heupen, waarop bovendien ruw haar groeit. Dat is niet abnormaal, maar het gevolg van de ontwikkeling van geurklieren, die echter soms geirriteerd zijn. Een behandeling met een zalfje doet de pijn verminderen. Kaalheid rondom de oren, op het achterlijf en de buik zijn eveneens gewoon bij oudere hamsters. Huidinfecties komen minder vaak voor, aangezien de hamster weinig of geen contact heeft met soortgenoten. Wel treedt er soms een ringworm op, een schimmel die op de haren leeft en tevens huidproblemen bij mens en dier kan veroorzaken.

Oormijt:

Deze kleine parasieten komen voor in het oorkanaal(soms op de hoofdhuid)en veroorzaken korstjes en jeuk. Oordruppels geven is onmogelijk, omdat de ooringang te klein is. Doorgaans dient men een injectie toe die de mijten doodt. Oormijten zijn overigens niet besmettelijk voor mens en dier. Soms krijgen hamsters last van een dunne, slierterige mijtsoort,de foliklmijt die een langgerek lichaam heeft en die in de haarzakjes leeft en kaalheid veroorzaakt.

Oogproblemen:

Conjunctivitis is niet ongewoon bij hamsters. De ogen kunnen geirriteerd en pusserig zijn, wat verkleving van de oogleden tot gevolg heeft. Dat is vaak te wijten aan een luchtweginfectie of oogirritatie (bv.door stof). Spoel de ogen uit met door lauwwarm, gekookt water. Hou tijdens het toedienen zo nodig de oogleden met duim en wijsvinger uit elkaar. Helpt de behandeling niet?Ga dan toch naar de dierenarts voor een zalfje(antibiotica).

Vergiftiging:

Hamsters zijn erg gevoelig voor vergiftigingen, vooral omdat ze de hele dag bezig zijn met het likken van hun vacht. Voordat u een spuitbus gebruikt in de kamer waar de kooi staat, dient u eerst zeker te weten dat de inhoud niet giftig is voor dieren.

Natte staart:

Inderdaad, een natte, plakkerige staart. De boosdoener is meestal diaree(infectie van de dikke darm of endeldarm, bij wijfjes soms een ontsteking van de baarmoeder.De hamster zit in elkaar gedoken in een hoekje, is lusteloos en niet geïnteresseerd in zijn voer. De andere hamsters kunnen makkelijk worden aangestoken,dus let op!!De prognose is niet best, maar een snelle behandeling doet soms wonderen.

Luchtweginfecties:

Verkoudheid door ontsteking van de bovenste luchtwegen komt vaak voor, zeker als de kooi in vochtige of tochtige ruimten staat. Een en ander kan leiden tot longontsteking,die ook vaak optreedt bij oudere dieren met weinig weerstand. Doorgaans is dit soort aandoeningen fataal.

Kanker:

Komt vaak voor bij oudere hamsters, waarbij verschillende plaatsen van het lijf zijn aangetast. Medisch ingrijpen is slechts in enkele gevallen mogelijk.