Voeding voor hamsters.

De voeding voor hamsters kunnen we over het algemeen indelen in vier categorieën:

A.Droog voer:

Onder droogvoer verstaan we hoofdzakelijk het basisvoer voor hamsters die vooral bestaat uit granen en zaden. Dit hamstervoer vind je in de dierenspeciaalzaak en bestaat meestal uit graskorrels, rogge, pinda’s, graan, johannesbrood, tarwe, zonnebloempitten, haver, en maïs vaak ook gemengd met onkruidzaad en gedroogde fruit –en groentesoorten.

B.Zacht voer:

Met zacht voer bedoelen we verse groenten en fruit. Je kunt je hamster gerust alle groenten– en fruitsoorten voeren. Let wel op: salades en kolen zijn nogal moeilijk verteerbaar. Voer ze daarom niet te vaak en altijd in kleine porties. Zorg altijd dat het zacht voer goed gewassen, afgedroogd en niet overrijp is. Dit is wel belangrijk om diarree te vermijden. Voer altijd in kleine porties, net genoeg zodat je hamster alles op kan. Want hetgeen wat overblijft wordt gehamsterd en gaat bederven.

C.Groen voer:

Je diertje heeft ook dagelijks wat groenvoer nodig. Allerlei wilde planten komen hiervoor in aanmerking bijvoorbeeld kamille, madeliefjes, paardebloemen, Je diertje is er zot op! Je kunt de planten zelf plukken. Doe dit niet in een bemeste wei en zeker niet langs de kant van de weg daar deze planten vervuild zijn door dierenmest en uitlaatgassen. Pluk meerdere malen kleine porties zodat je hamster altijd vers groenvoer krijgt. Planten die je niet kent of met verwelkte of vergeelde bladeren, laat je best staan. Pluk zeker geen giftige planten!!! Zorg ook hier dat de planten goed afgewassen en afgedroogd zijn voordat je ze aan je snoeper voert. Je kunt ook gemakkelijk zelf groenvoer kweken door een maïskorrel of dergelijke te laten kiemen en te planten. Of je kunt speciale kweeksetjes of kattegras in de speciaalzaak verkrijgen. Je kunt je hamster ook stukken takken geven van fruitbomen waaraan ze naar hartelust aan kunnen knabbelen.

D.Dierlijke eiwitten:

Hamsters hebben ook dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. Deze vind je terug in meelwormen, kevers en krekels die je in de dierenspeciaalzaak kunt krijgen. Ter vervanging van levend voer, kun je de kleine smuller ook wat kwark of een hondenbrokje geven. Vang geen insecten in de vrije natuur daar deze besmet kunnen zijn met bestrijdingsmiddelen en/of parasieten. Let hier ook weer goed op dat je net voldoende voert zodat je hamster het op.

De Syrische hamster:
Syrische Goudhamster

De dagelijkse voedselportie voor een Syrische hamster ziet er theoretisch als volgt uit:

In de praktijk zorg je natuurlijk voor voldoende afwisseling op het menu. Het is ook wel belangrijk te weten wat je diertje voordien te eten kreeg en dan kun je stilaan het menu wijzigen en je snoeper aan andere voedselsoorten laten wennen.

Voorbeeld:

Mijn Syrische hamster Fluffy kreeg in de dierenspeciaalzaak uitsluitend droogvoer. Uiteraard wilde ik haar meteen verwennen en gaf ik haar verse stukjes fruit die ze gulzig verorberde.Bijgevolg kreeg Fluffy na een tweetal dagen diarree omdat haar maagje dergelijk voedsel niet gewoon was. Om haar stilaan aan zacht voer te laten wennen gaf ik haar (na een aantal dagen dieet van enkel droogvoer) eerst één maal per week een heel klein stukje zacht voer. Als ik dan zag dat ze dat goed verteerde, kon ik dat stilletjes aan opbouwen. En na 1 maand at Fluffy al 2 tot 3 maal per week een flinke portie zacht voer.

Conclusie:

Je moet zelf een beetje aanvoelen welke voeding het beste is voor je hamster en in welke porties!! Eens je hamster aan de voeding gewoon is, lijkt hij wel een ware alleseter!

De dwerghamster:

Het menu voor de dwerghamster ziet er hoofdzakelijk hetzelfde uit. Natuurlijk moet je een dwerghamstertje kleinere porties voeren dan een Syrische. Je kunt er best op letten dat het basisvoer niet uit te grote brokken bestaat daar te grote stukken een moeilijkheid vormen bij het hamsteren. En hamsters hamsteren nu éénmaal! Er bestaat ook speciaal dwerghamstervoer op de markt zoals “Country-line” van de Witte Molen. Dit voer is speciaal samengesteld naar de behoeften van dwerghamsters en zou erg gewaardeerd worden door de kleine smullers. Enkel Roborovski’s vormen een uitzondering wat voedsel betreft. Je kunt hen niet verleiden met een sappige meelworm of een lekkere hondenbrok. Ze zijn namelijk hoofdzakelijk vegetarisch en eten in de natuur vooral zaden zoals Erwtenstruik, Salpeterkruid en Zandsteenkruid. Daarom is het belangrijk om ook in gevangenschap hun voedselkeuze te appreciëren en het basisvoer wat aan te vullen met bijvoorbeeld onkruidzaad of graszaad.

BESLUIT:

Zorg voor een verse en kwaliteitsvolle voeding en voldoende variatie. Zo leeft je diertje het langst. Voer hem zeker geen voeding dat voor menselijke consumptie bedoeld is daar deze vaak te veel vetstoffen bevatten naargelang de behoeften van je kleine knager. Er is een oververzadigde aanbieding aan hamstervoer en hamstersnoepjes in de dierenspeciaalzaken om je hamster extra te verwennen en/of te belonen. Let erop dat je hamster de nodige vitaminen binnenkrijgt en dat hij bijvoorbeeld niet enkel de zonnebloempitten uit het basisvoer haalt maar ook de rest eet. Er bestaan wel homogene korrels waarvan elke korrel dezelfde samenstelling heeft, dus dezelfde voedingswaarden bevat, maar het is nogal saai om elke dag hetzelfde voorgeschoteld te krijgen. Je kunt altijd wat speciale hamstervitamientjes in het drinkwater doen om zeker te zijn van een volwaardige voeding. Geef je hamster ook elke dag vers drinkwater. Kraantjeswater kun je best eerst afkoken en laten afkoelen alvorens aan je hamster te geven, dit om bacteriën te doden. Hamstertjes zijn nu éénmaal gevoelige diertjes! In geval van diaree, geef je hem lauwe kamillethee en enkel droogvoer!Indien de diaree langer dan 2 dagen aanhoudt, verwittig je best je dierenarts.