Paring en paringsgedrag.

De paring;

Hamster

Het gedrag van een bronstig hamstervrouwtje lijkt een beetje op die van een kat. Als mijn hamster Fluffy bronstig is, strijkt ze met haar rug langs de kant van de kooi en duwt ze haar poep omhoog zodat haar kleine staartje verticaal de lucht in steekt! Dit is wel leuk om te zien! Het paringsritueel zelf gebeurt als volgt: je vrouwtje valt het mannetje niet aan maar loop verleidelijk van hem weg, waarschijnlijk om het vuur nog wat de doen opwakkeren! Het mannetje volgt haar blindelings totdat ze op een gegeven moment stopt om zich te laten dekken: het mannetje kruipt dan bovenop het vrouwtje met de paring als gevolg die slechts enkele seconden duurt. Vervolgen wordt het hele spelletje nog verschillende malen herhaald! Voilą, je vrouwtje is gedekt en over een 19 tot 22 dagen kunt je kleine hummeltjes verwachten!


~

Het paringsgedrag;

Hamster

Indien je een volwassen mannetje en vrouwtje bijeen wilt zetten om te paren, moet je toch wel voorzichtig te werk gaan, zeker wat de Syrische en de Chinese betreft. Deze vrouwtjes kunnen, als ze niet bronstig zijn, hun soortgenootje serieuze verwondingen aanbrengen! Daarom zet je ook altijd best het vrouwtje in het verblijf van het mannetje of allebei in een neutrale kooi anders zal het vrouwtje haar territorium fel verdedigen en meteen agressief zijn!

Als het vrouwtje bronstig is, begint het paringsspel. Indien ze dat niet is, zal ze het mannetje meteen aanvallen. Zorg dat je op zo’n moment meteen kunt ingrijpen en de twee uiteen haalt! De dag nadien kun je dan nog eens proberen. Hamstervrouwtjes zijn namelijk om de vier ą vijf dagen zo’n 12 tot 20u bronstig!

Djoengaarse en Roborovski dwerghamsters zijn echte groepsdieren en hoewel het mannetje net voor de bevalling enkele dagen uit het nest wordt verbannen, speelt hij toch een rol bij de opvoeding van de jongen. Indien je koppeltje niet van jongsafaan bijeen zit en je ze toch ook na de bevalling bijeen wilt houden, moet je ook hier van te voren voorzichtig te werk gaan en ze langzaam aan elkaar laten wennen. Dit doe je bijvoorbeeld door twee kooien identiek in te richten en de diertjes om de dag van kooi te wisselen. Op die manier worden ze elkaars geur eigen en zullen ze mekaar verdragen!

Let op: Je hamstervrouwtje is vlak na de bevalling opnieuw bronstig en kan dus meteen voor een tweede nestje zorgen! Het zou beter zijn dat er tussen elke zwangerschap een rustpauze zit van ongeveer zes weken zodat je vrouwtje een beetje kan bekomen!! Je kunt dus best je mannetje vlak na de bevalling een dag of twee uit het verblijf halen. Doe dit zeker niet veel langer omdat ze anders elkaars geur verliezen en dan zit je terug met het ‘aan elkaar wennen’-probleem.