De hamsterkooien:

hamster

De eerste voorwaarde van een geschikte kooi is dat het zo ruim mogelijk is. Liefst met minimale afmetingen van 70-80 cm lengte op 40-45 cm breedte, want de grootte van het verblijf draagt mee aan de levensduur van je hamster.Het is ook altijd interessant als je kooi één of meerdere verdiepingen heeft. Maar of je nu een kooi met tralies, kunststof of zelfs een terrarium gebruikt bepaal je zelf.

Hamsterkooi met tralies:

Als je voor een kooi met tralies kiest, let er dan op dat de tralies horizontaal lopen zodat je hamster eraan kan klimmen. Vooral de goudhamster en de Chinese dwerghamster appreciëren dit daar zij ware klimmers zijn in tegenstelling tot de andere drie soorten. Indien je toch een Rus, Campbelli of een Robby in een traliekooi wenst te houden, is het belangrijk dat de afstand tussen de tralies minimaal is (minder dan 1cm), zodat je kleine acrobaat o.w.v. zijn grootte er niet doorheen kan ontsnappen, en van degelijk materiaal is zodat je het niet kunt buigen.Eens het kopje van je hamstertje erdoor is, volgt de rest vanzelf. Het is ook gemakkelijk als je behalve een deurtje aan de zijkant van de kooi ook het deksel kunt verwijderen zodat je overal goed aan kunt. Wat een mogelijk nadeel kan zijn is dat traliekooien niet tochtvrij zijn maar daar staat tegenover dat je verblijf wel voldoende verlucht is.

~

Hamsterkooi van kunststof of hamsterlabyrint:

Een hamsterkooi van kunststof bestaat uit een onderbak waarop een hoog, doorzichtig deksel past. De bovenkant van het deksel is open en bedekt met tralies. Deze tralies kunnen wel eens ver uiteen liggen (meer dan 1cm) maar dit is normaal geen probleem daar deze kooien hoog genoeg zijn zodat je hamster er niet uit kan. De grootte van het verblijf speelt hier een enorm belangrijke rol en moet aan de minimale afmetingen voldoen (70 à 80 cm lang op 40 à 50 cm breed) ook hier weer voor een goede luchtcirculatie in de kooi zorgen. Een slechte luchtcirculatie kan namelijk onaangename gevolgen hebben. Allereerst ontstaan en ammoniakgeuren door slechte verluchting, deze geuren zijn zowel voor jou en zeker voor de hamster hinderlijk. Vervolgens kan er vochtophoping in het verblijf ontstaan waardoor je hamster gezondheidsproblemen kan krijgen. Wat misschien voor sommige hamstersoorten nadelig kan zijn is dat sommige hamsterkooien geen tralies hebben waarop ze kunnen klimmen, dit gebrek kun je wel compenseren door allerlei klimspeeltjes in het hamsterverblijf kan plaatsen en zich zo uitleven.

hamsterkooi

~

Een hamsterterrarium:

Je kan ook kiezen voor een terrarium als verblijfplaats voor je diertje.Dit is zo interessant omdat je hierin gemakkelijk hun oorspronkelijke, natuurlijke omgeving kunt nabootsen wat dat zeker geapprecieerd zal worden door je kleine spruit. Zo'n terrarium kan bij aankoop wel kostelijk zijn maar je kunt eventueel ook een afgedankt aquarium gebruiken waarvoor je dan zelf een gaas maakt om erbovenop te plaatsen. Dit gaas is zelfs niet nodig als je aquarium/terrarium hoog genoeg is zodat je diertje er niet uit kan. Een terrarium moet natuurlijk ook aan de minimale afmetingen voldoen ook weer voor de luchtcirculatie. Ook verdere voor en nadelen komen overeen met een kunststoffen kooien.

hamster