Geboorte-ontwikkeling;

Hamster hebben een zeer korte draagtijd. Een paar dagen voor de geboorte begint het vrouwtje nestmateriaal te verzamelen en het huisje vol te stoppen. Zorg dat je haar genoeg nestmateriaal geeft. Wanneer het mannetje nog in hetzelfde hok verblijft, moet je hem daar nu uithalen en in een eigen hok plaatsen. De jongen zijn bij de geboorte erg klein en nadat ze schoongelikt zijn, worden ze meteen gezoogd. Wanneer je een erg jonge hamster als moeder hebt, moet je er voor zorgen dat ze niet te veel gestoord wordt. Zij zou dan namelijk de jongen op kunnen eten. Zij doet dit omdat het, in een omgeving die te onzeker is voor nakomelingen, het verstandiger is de gebruikte voedingsstoffen (de jongen) weer op te eten.

1 ste dag hamster

Als de hamsterjongen geboren worden, zijn ze nog onbehaard en volledig afhankelijk van hun moeder. Ze lijken net op roze garnaaltjes maar in slechts drie weken tijd ontwikkelen ze zich tot zelfstandige hamsters! Hieronder volgt slechts een beknopt overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van de jongen want bijna elke dag zie je wel een geėvolueerde verandering!

De hamsterjongen tonen een lichte pigmentvorming rond de vijfde dag. Hierna beginnen de haartjes stilletjes aan de groeien. Ook beginnen ze al aan het gehamsterde voer te knabbelen!Tijdens de tweede week worden de jongen volledig behaard en gaan hun oogjes open. In deze week zo rond de twaalfde dag gaan ze reeds op onderzoek uit en durven het geboortenest te verlaten. Het is vooral leuk als je de nog erg kleine knuffeltjes een beetje onhandig met elkaar ziet stoeien!! Uiteindelijk stoppen ze rond de achttiende dag met zogen en op drie weken zijn ze reeds volledig zelfstandig en klaar voor hun eigen leventje!

1ste week hamsters

Dit is beknopt een algemene overzicht van de ontwikkeling van de verschillende hamstersoorten. Als je elke soort apart zou bekijken, zou je duidelijk verschillen van enkele dagen kunnen vaststellen. Er bestaan meer op wetenschap gerichte boeken die deze ontwikkeling van de verschillende hamstersoorten dag voor dag volgen en op een rijtje zetten. Ik verwijs u hiervoor naar de boeken De goudhamster en De dwerghamster als gezelschapdier van Etiko Uitgevers!

Ter afsluiting: de jongen zijn dus volledig zelfstandig op drie weken en reeds geslachtsrijp vanaf vier ą vijf weken. En hiermee is de cirkel der voortplanting rond!

3 de week hamsters