Omgaan met je hamster:

Voor het verzorgen van een hamster moet je het nodige geduld en de nodige rust in zijn omgeving kunnen opbrengen. En dit vanaf de eerste dag! Natuurlijk ben je erg opgewonden en nieuwsgierig naar je nieuw huisdiertje, toch is het belangrijk dat je hem de eerste dagen de nodige rust gunt. Geef hem dagelijks te eten en laat hem voor de rest met rust. Waarschijnlijk zal je diertje zijn nest nauwelijks of niet verlaten, enkel nog om te eten en dit is heel normaal: het beestje is helemaal overdonderd door het verlaten van zijn nestgenootjes en door zijn nieuwe omgeving. Hij heeft wat tijd nodig om te wennen. Verander daarom ook niet meteen het interieur van het verblijf omdat het diertje dan helemaal verward zal raken wat uiteindelijk tot stress leidt. Je kunt eens iets veranderen of nieuwe speeltjes toevoegen van zodra je hamster aan jou en aan zijn nieuw verblijf gewend is.

Zorg altijd dat de hamster zijn geur terug vindt. Neem dus wat nestmateriaal vanuit zijn vorig nestje mee voor in zijn nieuw huisje. Ook bij het reinigen van het verblijf is het belangrijk altijd wat nestmateriaal te bewaren en achteraf terug te plaatsen zodat je huisdiertje altijd zijn‘thuis’ herkent. Het reinigen van het verblijf mag ook niet te lang duren zodat je lieveling weer snel in zijn vertrouwde kooi mag.

Eens de kleine spruit zich ongestoord laat bekijken kan het eerste contact beginnen! Was je handen altijd ‘voor’ en nadat je je hamster hebt verzorgd. 'Voor’ de verzorging was je ze zonder zeep en best met lauw of warm water. Vervolgens wrijf je je handen in met wat nestmateriaal uit het hamsterverblijf zodat je diertje zijn geur herkent en hij niet meteen wordt afgeschrikt.

Als eerste stap bied je je hamstertje een lekker hapje aan in je handpalm. Zolang dit nog niet lukt, leg je het hapje gewoon in het verblijf neer en je diertje zal weten dat het van jou komt. Uiteindelijk komt de dag waarop je spruit zich op je handpalm waagt of snoepjes uit je vingers neemt.
Tip: Dit lukt al sneller als je hamster nog niet heeft gegeten. Dan kun je een stapje verder gaan en je hamster aan het optillen leren wennen. Als het diertje op je handpalm zit, til je je hand voorzichtig op. Niet te hoog zodat je knuffel zich niet bezeerd als hij eraf zou springen. Maar zorg liever dat dit niet gebeurt door hem correct vast te houden. Dit doe je door met je beide handen een soort kommetje of holletje te vormen waarin de hamster schuilt. Zorg dat je hem nooit laat vallen maar geef hem ook zeker geen gekneld gevoel. Je huisdiertje moet zich veilig voelen in jou buurt. Veiligheid geeft immers vertrouwen! Ga in ieder geval voorzichtig met je huisdiertje(s) om. Wees altijd geduldig zodat je het reeds moeizaam gewonnen vertrouwen niet verliest!!

Nu moet je wel weten dat wat de Roborovski dwerghamster betreft je zelfs niet moet proberen hem vast te pakken. Deze diertjes zijn zoals je intussen al wel weet erg delicaat op dit gebied. Door hun snelheid en beweeglijkheid lijkt het alsof ze als zand door je vingers glippen. Ze raken wel snel met je vertrouwd en eten gemakkelijk uit je hand maar ze worden nu éénmaal niet graag vastgenomen. Om ze toch uit de kooi te tillen, eventueel voor het reinigen van het verblijf, gebruik je gewoon een potje of bekertje waarmee je ze gewoon, bij wijze van uitdrukking, opschept. Persoonlijk gebruik ik voor mijn vier Roborovski dwerghamsters namelijk Jasper, Rosti, Snibbel en Tibo een wc-rol uit hun verblijf. Ik leid ze er gewoon in en hou dan de uiteindes van de rol bij het optillen dicht. Het verplaatsen van de diertjes gebeurt op deze manier probleemloos.

Tenslotte een laatste tip: je hamster moet niet enkel vertrouwen in jou krijgen, maar jij ook in je hamstertje!

Voorbeeld:

Mijn Syrische hamster Fluffy was in het begin geen gemakkelijke hamster. Ze was heel nerveus en prikkelbaar. Tevergeefs alle tijd die ik in haar investeerde, kreeg ik er maar weinig voor terug. Ze werd uiteindelijk wel aan me gewend maar voor de rest leek ze niet veel van mij te willen weten. Tot etenstijd, wel te verstaan! In verschillende boeken over hamsters las ik dat het nodig is je diertje regelmatig vrij in de kamer te laten rondlopen. Dit had ik nog niet overwogen daar ik het onmogelijk achtte Fluffy dan achteraf nog te kunnen terug vinden of liever nog terug in haar verblijf te krijgen. Uiteindelijk heb ik dan maar een hamster loopbal gekocht. Dit tegen mijn principes in want ik vond zo’n bal nogal sadistisch! Maar Fluffy leek zo’n bal wel interessant te vinden. Ze kroop er alleszins toch altijd vanzelf in tot op een gegeven moment de loopbal met Fluffy erin, eens opensprong en ze de vrijheid proefde. Sindsdien weigert ze nog in de loopbal te kruipen. Wat mij op dat moment verbaasde was dat Fluffy helemaal niet van mij wegliep en ze zich daarna rustig naar haar verblijf liet dragen. Nu loopt Fluffy bijna elke dag een half uur tot een uur vrij in de kamer rond. Dit onder toezicht natuurlijk want ze haalt al snel allerlei acrobatentoeren uit! En soms gaat ze zelfs weer vanzelf terug in haar kooi. Het is misschien toeval maar sinds ik haar vertrouw, heeft ze meer vertrouwen in mij. Fluffy is nu, tegen alle verwachtingen in, een enorme lieve en tamme hamster geworden!

Het is inderdaad belangrijk je hamster veel bewegingsruimte te geven, dit kan mede door het diertje vrij in de kamer te laten rondlopen. Je moet je kleine renner wel goed in het oog houden terwijl hij door de kamer spurt want hamsters zitten als gauw aan je behangpapier te trekken of aan je kasten en kabels te knabbelen. Op een twee meter hoge kleerkast klauteren daar deinst een hamster ook niet voor terug maar naar beneden komen zorgt voor problemen daar hamsters geen of nauwelijks dieptezicht hebben. Een val van meer dan een halve meter kan al snel serieuze botbreuken opleveren bij zulke kleine diertjes. Dus, verlies je kleine deugniet niet uit het oog! Het houden van huisdieren zoals hamsters, duidt er niet noodzakelijk op dat je er veel mee bezig bent. Buiten de dagelijkse verzorging, ‘hoef’ je er niet veel meer tijd aan te besteden. Sommige mensen houden het daarbij en observeren hun diertjes zo nu en dan. Dit is met hamsters ook goed mogelijk daar ze niet zo’n noodzakelijke behoefte hebben aan menselijk contact zoals ratten en muizen dat wel hebben. Maar als je enigszins een tamme hamster wilt, moet je er uiteraard veel (dit wil zeggen ‘dagelijks’) mee bezig zijn. Boeken kunnen je veel leren en je goed informeren maar uiteindelijk leer je het meeste over je hamster(s) door er veel mee bezig te zijn en ze met veel liefde en geduld te verzorgen en te bestuderen!