De inrichting van de kooi voor hamsters.


Het huisje:

Het is erg belangrijk dat de hamster een plekje in het verblijf heeft waarin het zich kan terugtrekken. Meestal maakt het daarin dan ook het nestje. De huisjes die op de markt aangeboden worden vind je in alle kleuren, vormen en materialen. Als je voor een plastic huisje kiest, let er dan op dat het niet-giftig materiaal is daar je knager er zeker zijn tanden in zal zetten.Indien je voor hout kiest, moet je onbewerkt hout nemen. Het is ook altijd gemakkelijk als je het dak van het huisje kunt verwijderen om zo regelmatig het nestje op bedorven etensresten te kunnen controleren.Zo’n huisje hoeft voor de rest niet veel voor te stellen.Zelfs een omgekeerde aarden bloempot die een scherf mist (als ingang) kan reeds voldoende zijn. Of je kunt zelf een houten huisje in elkaar knutselen.Uiteraard gebruik je dan onbewerkt hout en niet-giftige lijm. Gebruik zeker geen nagels daar je hamster er bij het knagen zijn tandjes aan kan breken. Zo’n hamsterhuisje in het verblijf is zeker geen noodzaak maar het zal wel enorm geapprecieerd worden door je hamstertje.

~

Een looprad:

Vele liefhebbers beweren dat een looprad in het hamsterverblijf een absolute noodzaak is. Daar ben ik niet helemaal mee akkoord. Het is wel zo dat hamsters in de vrije natuur enorme afstanden afleggen op zoek naar voedsel of tijdens de bronst op zoek naar een paringspartner maar het is verkeerd te denken dit te kunnen compenseren d.m.v. een looprad. Je hamster moet gewoon voldoende beweging hebben. Dit kan in een ruime kooi met allerlei speeltjes en voldoende bezigheden voor je hamster. Er zijn hamsters die vanaf het moment dat ze ontwaken totdat ze terug gaan slapen het loopradje benutten en zichzelf als het ware volledig uitputten.Dit is dwangmatig gedrag en geen gezonde houding.Dit kan zelfs tot serieuze gedragsstoornissen leiden als je het loopradje dan plotseling zou wegnemen (bijvoorbeeld als het stuk is). Nog een nadeel van zo’n loopradje is dat het veel lawaai maakt. Dit is zowel voor jou als voor je hamster, die van natuur uit niet graag opvalt ter bescherming tegen roofdieren, onaangenaam. Ben je toch bezorgd om je hamsters conditie omdat je bijvoorbeeld een kleine behuizing hebt., kies dan eerder voor een loopbal. Zo’n bal is praktisch geluidloos. Ze bestaan op staander voor in het verblijf of zelfs zonder staander zodat je de hamster in huis kunt laten rondlopen zonder dat het zich tussen nissen en spleten verstopt. Indien je een loopbal in het verblijf wilt zetten, haal ze dan regelmatig een aantal dagen uit het verblijf. Of je kunt je diertje er dagelijks een 10 minuutjes in laten ronddollen en de loopbal dan weer verwijderen. Dit is wel belangrijk om dwangmatig gedrag te voorkomen. Als je de mogelijkheid hebt, kun je de hamster regelmatig in huis laten rondlopen. Doe dit wel niet zonder toezicht. Je diertje kent de mogelijke gevaren niet en zou zich wel eens kunnen bezeren.

~

Speeltjes voor hamsters:

Er worden vele vormen van hamsterspeeltjes op de markt aangeboden. Dit is geen primaire behoefte maar wel belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je hamster. Zo kun je de hamster zijn nieuwsgierigheid opwekken waarna hij het speeltje zorgvuldig zal onderzoeken. Regelmatig nieuwe speeltjes in het verblijf plaatsen, verhoogt natuurlijk je huisdiertjes nieuwsgierigheid. Je kunt je hamster ook op andere manieren bezig houden door bijvoorbeeld zijn zoektocht naar voedsel te bemoeilijken. Je kunt dan bijvoorbeeld eens een walnoot geven. Je halveert de noot en legt het zo in de hamsterkooi zodat je diertje de noot zelf uit zijn schil moet peuteren. Zo kun je ook ganse pindanootjes geven.Of een lekkernij ophangen of aan de tralies bevestigen zodat je hamster zich moet opdrukken om eraan te komen. Dit zijn slechts tips maar met een beetje fantasie kun je nog vele manieren vinden om je knuffel te plezieren. Dit zou ook invloed hebben op de levensduur van je huisdiertje. Logisch eigenlijk want zo doorbreek je de ‘dagelijkse sleur’ van je hamster.

~

Drinkflesjes:

Last but not least zijn een drinkflesje en voederbakje in het verblijf wel noodzakelijk uiteraard. Soms wordt de hamster een potje met water aangeboden. Dit is niet zo interessant daar het drinkbakje kan omvallen of je hamster gaat er al eens in lopen,… Je begrijpt dat dit weel eens een zootje kan worden. Daarom is een drinkflesje, die je in het verblijf ophangt, ideaal! Hou er wel rekening mee dat je drinkflesje wel eens kan gaan druppen. Hang het daarom niet boven het nest of het voederbakje. Als voederbakje kun je pvc bakjes of aarden potjes gebruiken die je massaal worden aangeboden in de dierenspeciaalzaak. Zorg wel dat je voederbakje stabiel is en niet kan omvallen.

~

Het reinigen van het hamsterverblijf:

Er wordt meestal gezegd dat je wekelijks het hamsterverblijf moet reinigen en de bodembedekking moet verversen. Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de grootte van het verblijf, het aantal hamsters die het verblijf bewonen,… Soms kan één maal per twee weken reeds voldoende zijn. Dit moet je dus zelf inschatten. Als het verblijf riekt dan ben je te laat! De kooi en plastic attributen zouden wel minstens één maal per maand ontsmet moeten worden met een speciaal reinigingsmiddel (verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak). Voor de rest is het voldoende om de kooi met warm water te reinigen. Ververs uiteraard ook regelmatig het nestmateriaal (ongeveer per 3-4 weken). Het drinkflesje en voederbakje moeten wel bijna dagelijks gereinigd worden. geef je hamster dagelijks vers water en vul het voeder aan indien nodig. Als het voederbakje uitsluitend voor droogvoer wordt gebruikt is het wel voldoende deze 2 à 3 maal per week eventjes te reinigen.

hamster