De bodem beddekking voor hamsters.

Houtschaafsel:

Er zijn verschillende soorten bodembedekking waarvan speciaal houtschaafsel voor kleine dieren de meest voorkomende is. Persoonlijk vind ik dit materiaal ook het beste. Het is zowel vochtopnemend als warmte-isolerend, bevat geen schadelijke stoffen en je hamster kan er naar hartelust in wroeten. Een nadeel dat schaafsel nogal stoffig is. Dit zou hinderlijk kunnen zijn voor de oogjes van het diertje die door stofirritatie kunnen ontsteken. Dit is niet noodzakelijk zo maar het zou zich wel eens kunnen voordoen. Toch kun je dit probleem gedeeltelijk oplossen door na het reinigen van de kooi en het vernieuwen van het schaafsel dit materiaal een beetje te laten rusten vooraleer je de hamster in het verblijf plaats. Zo kan het stof zakken.Je kunt er best op letten dat het schaafsel niet afkomstig is van cederhout, er zou namelijk blijken dat sommige hamsters allergische reacties voor cederhout kunnen vertonen. Het schaafsel strooi je zo'n 8 tot 10 cm dik op de bodem van het verblijf en ververs je telkens je het verblijf reinigt. De toilethoek kun je wat vaker verversen namelijk zo'n 2 à 3 maal per week of als het begint te rieken.

Zand:

Zand wordt nogal graag als bodembedekking gebruikt daar dit materiaal natuurlijk is. Vooral Robby’s zouden graag op zand leven. Toch is dit materiaal niet altijd geschikt. Het is niet warmte-isolerend waardoor je voor veel en goed nestmateriaal moet zorgen zodat je diertje het niet koud krijgt. Vervolgens kunnen zandkorrels soms onaangenaam scherp zijn voor de voetjes van je hamstertje. Wil je toch zand als bodembedekking gebruiken doe dit dan zeker niet met aarde uit de tuin daar deze bacteriën kunnen bevatten maar gebruik speciaal zand of vogelzand die je in de dierenspeciaalzaak kunt verkrijgen.

Papiersnippers:

Tegenwoordig bieden ze op de markt ook papiersnippers als bodembedekking aan. Dit is zeer geschikt als nestmateriaal of om mee te spelen, dus in combinatie met andere materialen bijvoorbeeld schaafsel of zand, maar zeker niet louter en alleen als bodembedekking daar deze snippertjes niet voldoende vocht opnemen.

Kattenbakkorrels:

De meeste kattenbakkorrels en speciaal geperste korrels zijn af te raden daar ze scherpe randjes kunnen hebben waaraan je hamster zich kan bezeren. Deze korrels zijn ook enorm stoffig. Er bestaan wel kattenbakkorrels die gemaakt zijn van maïskolven, deze zouden eventueel wel dienst kunnen doen als bodembedekking daar deze warmte isolerend zijn en voldoende vocht opnemen.

Hooi en fijngehakt stro:

Hooi en fijngehakt stro zijn niet geschikt als bodembedekking, ze nemen te weinig vocht op en kunnen een broeikast worden van luizen, parasieten en bacteriën. Wel kan een kleine hoeveelheid van dit hooi of stro dienst doen als nestmateriaal. Hooi wordt soms ook als aanvullend voer gebruikt. Je knager vindt het fijn om aan deze sappige rietjes te knabbelen.

Het nestmateriaal:

Dit is het materiaal dat je hamster gebruikt om zijn nestje mee te bouwen. Je kunt speciaal nestmateriaal in de dierenspeciaalzaak verkrijgen. Deze watten bestaan uit 100% katoenvezels en zijn erg geschikt als nestmateriaal. Ze houden je hamstertje lekker warm en beschermen het tegen kou en tocht. Het gebruik is erg simpel: je legt gewoon een nestje in het verblijf en je vlijtig huisdiertje doet de rest. Het zal er mee slepen tot waar het een nestje wilt maken. Andere materialen zoals ongeparfumeerde tissues, hooi, fijngehakt stro of papiersnippers worden ook wel eens als nestmateriaal gebruikt.