Forelmolens.

Voor het vissen op Forel gebruikt u het beste een molen wat minstens 1 kogellager heeft , dit voor het zo soepel mogelijk te vissen. De molen hoeft niet zo groot en zwaar te zijn omdat meestal de hengels nogal licht zijn en een grote en zware molen geeft een slechte balans. Er zijn veel soorten forelmolens, ik persoonlijk geef de voorkeur aan de molens van Shakespaere, dit omdat deze molens al meer dan 1 kogellager heeft, de molens zijn klein en handig, en de prijs valt reuze mee. De gemiddelde kostprijs voor een goede Forelmolen is ongeveer 8,95 €. met 2 3 kogellagers. Er zijn nieuwe molens binnengekomen met maar liefst 10 kogellagers.

De fijnste en lichtste molens zijn molens in kunststof, deze roesten niet en zijn fijn in onderhoud en licht hanteerbaar. Deze molens gooien ook ver uit met een draad van ongeveer 16 18/00, de draad hoeft niet zo dik te zijn daar een doorsnee forel ongeveer 300 gr weegt. Ik zie sommige vissers vissen met een draad van 30/00, te eerste ze gooien maar ongeveer 4 meter in en ten tweede de aanslag is niet goed omdat deze dikke draad krult en ze de draad niet goed kunnen aanspannen zodat de meeste forel wordt misgeslagen. Ze zeggen soms “op Forel vissen is geen kunst”, ik zou deze mensen eens willen zien vissen op Forel zonder ervaring, ik denk dat de meeste het al snel opgeven.

Zo zijn er ook nog de gesloten molens, deze zijn zeer gemakkelijk omdat de draad zelden in de war geraakt. Je kan makkelijk met 1 hand de molen vrij zetten en ingooien, terwijl je met een gewone molens 2 handen nodig hebt, dit om de draad vast te houden bij het ingooien. Ik heb verschillende molens in voorraad, en met 1 of meerdere kogellagers, ook voor ieders beurs. Ik persoonlijk vis regelmatig op Forel, ik heb al veel molens uitgeprobeerd en de kleinere vind ik het handigst, ook omdat er niet zo veel draad op gaat omdat ik de draad 2 keer per jaar vernieuw, terwijl je een grotere molen eerst moet opvullen. De meeste hengels zijn nogal kort en een grote molen is onhandig bij het vissen zeker bij het aanslaan en drillen van de grotere exemplaren.

Ziehier nog een assortiment fijne forelmolens.