Wat is loopsheid bij een hond?

De loopsheid is een vruchtbare periode van de hond, tijdens deze periode kan de teef gedekt worden. Als een hond voor het eerst loops wordt merkt u dat niet altijd. In sommige gevallen is het heel hevig, maar er zijn honden waarbij het niet eens wordt opgemerkt. Meestal houden ze zichzelf schoon tijdens deze periode, maar als de bloeding heftig is zijn er speciale broekjes verkrijgbaar.

De leeftijd van een eerste loopsheid kan optreden tussen de 6 en 18 maanden. Bij een groot ras is het vaak later, bij een klein ras vaak eerder. Zijn er meerder teven in huis dan worden ze vaak gelijktijdig loops. De meeste honden worden twee keer per jaar loops maar ook hierin kunnen verschillen zijn uitlopend van 5 tot 9 maanden.

De periode verloopt als volgt:

Tijdens de loopsheid is de vulva vaak opgezwollen, de teef wordt erg aantrekkelijk voor de reuen. Na de loopsheid slinkt de vulva weer. Tijdens de loopsheid de teef aan de riem laten en in de gaten houden. Loopse teven ruiken nu eenmaal heel aantrekkelijk voor reuen. Is een teef loops denk er dan om dat U de hond niet mee kunt nemen naar een tentoonstelling of een honden training.