Voeding voor pasgeboren puppie's.

Hond met Puppies

De eerste 36 uur van het leven van een puppy zijn vanuit het oogpunt van voeding van levensbelang. Als fokker weet u dat de geboorte en de plotselinge veranderingen in hun omgeving die pas geboren puppies ervaren erg veel stress teweegbrengen. U creŰert een rustige, warme kraamkamer door, in de eerste paar dagen, voor zo weinig mogelijk stress en veranderingen in de omgeving te zorgen. En hoewel er mensen zijn die erg nieuwsgierig zijn naar uw nieuwe nestje, wilt u beslist niet dat ze de kraamkamer onmiddellijk bezoeken.

Samenstelling van natuurlijke melk.

Direct na de geboorte produceert het teefje een speciaal soort melk, die colostrum genoemd wordt. Colostrum is van levensbelang, want dit geeft pasgeboren puppies passieve immuniteit. Ze krijgen die passieve immuniteit in de vorm van antilichamen die hen beschermen tegen een aantal besmettelijke ziekten. Bij oudere puppies en volwassen dieren zouden deze verbindingen in het normale spijsverteringsproces volledig afgebroken worden, waardoor ze niet beschikbaar komen als immuniteit mediatoren voor het lichaam. De darmcellen van pasgeboren puppies zijn echter in staat de in colostrum aanwezige antilichamen in hun geheel op te nemen.

Hond met pups

Sluiting.

De periode waarin antilichamen in hun geheel door het maagdarmkanaal van de puppy kunnen worden opgenomen is heel kort. De term sluiting heeft betrekking op de verandering in het maagdarmkanaal die verdere opname van grote gehele eiwitten zoals antilichamen verhindert. Aangenomen wordt dat de sluiting bij puppies plaatsvindt na 24 uur. Daarom is het van levensbelang dat pasgeboren puppies tijdens de eerste 24 uur van hun leven genoeg colostrum krijgen.

Volle melk.

Zoals de melk van vele zoogdiersoorten, is hondenmelk tijdens de zoogperiode aan verandering onderhevig om doeltreffend te voorzien in de behoeften van hun zich ontwikkelende jongen. Tijdens de eerste 24 tot 72 uur na de geboorte wordt colostrum in verschillende vormen geproduceerd. Daarna verandert de samenstelling langzaam in volle melk. Colostrum is samengesteld uit minder vaste stoffen, vet en eiwitten dan volle melk. De volle melk van honden heeft ook een relatief hoge ijzerconcentratie. Het hoge ijzergehalte in de melk kan wijzen op een grote behoefte aan dit mineraal tijdens de eerste paar weken van het leven van de puppies. Studies hebben uitgewezen dat de ijzerconcentratie sterk be´nvloed wordt door de fase van de zoogperiode, waarbij de waarden in de loop van de tijd afnemen.

Colostrum

Volle melk

Eiwit %

4,3

7,53

Suiker % 4,4 3,81
Vet % 2,4 9,47
Totale vaste stoffen % 12 22,7
Bruto energie % 64 146

Hond met Puppies

Normale ontwikkeling van puppies.

Tijdens de eerste weken van hun leven moeten puppies ten minste vier- tot zesmaal per dag bij hun moeder drinken. Onregelmatig of weinig drinken wijst vaak op afkoeling, ziekte of aangeboren aandoeningen, die onmiddellijk door een dierenarts behandeld dienen te worden. De twee belangrijkste activiteiten van alle pasgeborenen zijn eten en slapen. De ogen van puppies gaan open tussen de 10 en 16e dag na de geboorte en hun oren beginnen 15 tot 17 dagen na de geboorte te functioneren. De normale lichaamstemperatuur voor puppies is 34.4░ Celsius tot 36.1░ Celsius tijdens de eerste twee weken van hun leven. Wanneer ze vier tot vijf weken oud zijn, heeft hun lichaamstemperatuur de voor volwassen honden normale temperatuur bereikt.

De juiste temperatuur.

Omdat puppies in de eerste zes dagen van hun leven geen reflex hebben die maakt dat ze kunnen rillen, hebben ze een externe warmtebron nodig. Het teefje is de beste bron van warmte. Hoewel de puppies na zes dagen kunnen rillen, zijn ze dan nog zeer vatbaar voor afkoeling. Het is dan ook van het grootste belang tijdens de eerste weken van hun leven de omgeving warm en tochtvrij te houden om hypothermie te voorkomen.

Gewicht.

Puppies moeten tijdens de eerste twee weken dagelijks gewogen worden en daarna iedere drie tot vier dagen tot de speentijd. Een nuttige richtlijn is dat het gewicht van puppies in de eerste drie tot vier weken van hun leven met 2 tot 4 gram per dag moet toenemen voor iedere kilo van hun verwachte gewicht als volwassen hond. Bijvoorbeeld, wanneer hun verwachte gewicht als volwassen hond 12 kilo is, moet het gewicht van de puppy met 25 tot 50 g/dag toenemen. Bij gezonde puppies ondersteunt de melk van het teefje hun normale groei totdat ze ongeveer vier weken oud zijn. Op die leeftijd krijgen puppies steeds meer belangstelling voor hun omgeving en beginnen ze langer wakker te blijven en met elkaar te spelen. Het tijdstip waarop de melk van het teefje alleen niet meer voldoende is om in de voedingsbehoeften van haar jongen te voorzien,dit valt samen met het tijdstip waarop puppies belangstelling beginnen te krijgen voor het uitproberen van nieuwe soorten voedsel.

Springende_pup.

Overgang naar vast voedsel.

Met het aanvullende voedsel moet worden begonnen wanneer de puppies drie tot vier weken oud zijn. Dit aanvullende voedsel dient te bestaan uit een dikke pap die gemaakt wordt door het vaste voedsel te vermengen met een beetje warm water. Voor het maken van pap moet geen melk worden gebruikt, omdat die melk een hoger lactosegehalte heeft dan hondenmelk en diarree kan veroorzaken. Geef puppies geen zelfgemaakte speensamenstelling. Hoewel de voedingsmiddelen die gebruikt worden om die samenstellingen te maken een hoge voedingswaarden hebben, zijn zelfgemaakte samenstellingen gewoonlijk niet compleet en uitgebalanceerd. Het halfvaste voedsel moet in een platte schaal gegeven worden. Geef de puppies een aantal keren per dag vers voedsel. In het begin zal er maar weinig van gegeten worden, omdat de belangrijkste voedselbron voor het nestje nog steeds de melk van het teefje is. Wanneer ze echter vijf weken oud zijn, moeten de jonge graag halfvast voedsel eten. De melktanden komen tussen de 21e en de 35e dag na de geboorte tevoorschijn. Wanneer ze vijf tot zes weken oud zijn, kunnen puppies droog voedsel kauwen en eten. De overgang naar vast voedsel is gewoon afgerond wanneer ze zes weken oud zijn, hoewel sommige teefjes hun jonge blijven zogen tot de leeftijd van zeven tot acht weken of nog langer. De overgang naar vast voedsel is pas afgerond wanneer de puppies ten minste acht weken oud zijn. Geef uw puppy de juiste voeding naargelang de grootte en gewicht wanneer de hond volwassen is.

Springende Herder