Beschrijving puppyvoeding;

Goed begonnen is half gewonnen.

Het kiezen van een juiste voeding is voor alle dieren, groot of klein, jong of oud, van groot belang om de kansen op een lang en gezond leven te vrijwaren. Vooral tijdens de opgroeiperiode, wanneer alles zich snel ontwikkelt, is de behoefte aan een hoogwaardige en goed uitgebalanceerde voeding zeer groot.

GOED BEGONNEN IS...

De groeiperiode van een puppy is de meest veeleisende periode in het leven van een hond. Deze fase duurt totdat het dier, afhankelijk van het ras, 12 tot 24 maanden oud is. Tijdens de opgroeiperiode ontwikkelen botten, spieren en organen zich snel, waardoor er extra behoefte is aan mineralen, eiwitten en energie. We moeten er voor zorgen dat de hond niet te weinig voedingsstoffen opneemt, maar we moeten er evenzeer over waken dat de pup niet teveel naar binnen krijgt want. .. overdaad schaadt. Aandoeningen die veroorzaakt worden door een te veel aan bepaalde voedingsstoffen komen vaker voor dan aandoeningen veroorzaakt door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan een slechte of kwalitatief onvoldoende voeding in de eerste levensmaanden komen in veel gevallen pas op volwassen leeftijd tot uiting. De meeste ontwikkelingsstoornissen van het skelet bij honden zijn te wijten aan een overmaat aan energie en mineralen, waarbij zeker het calciumgehalte en de calcium/fosfor verhouding een belangrijke rol spelen. Een te hoog calciumgehalte in de voeding kan vooral bij honden van grote rassen aanleiding geven tot een gestoorde botvorming.

LEKKER IS OK…, MAAR...

Geven we de puppy een smakelijk, hoog energetisch en hoog verteerbaar voer, dan bestaat de kans dat veel dieren de neiging hebben hiervan teveel te eten, waardoor een te snelle gewichtstoename kan optreden. Daarin schuilen zowel voor grote als kleine rassen gevaren. Bij grote honden zien we vaak meer symptomen van skeletproblemen, zoals heupdysplasie en elleboogproblemen omdat gewrichten extra worden belast door het extra gewicht. Bij kleinere rassen hebben we een grotere kans op vetzucht, hoewel dit euvel ook frequent optreedt bij grotere rassen. Zwaarlijvigheid moet vooral tijdens de opgroeifase vermeden worden. Bij jonge dieren nemen de vetcellen in aantal en omvang toe, bij volwassen dieren neemt alleen het volume toe. Maar bij het afvallen neemt enkel de omvang van de cellen af. De vetcellen worden dus kleiner, maar verminderen niet in aantal! Zwaarlijvigheid kan alleen maar vermeden worden door het geven van de juiste en de goede voeding in combinatie met voldoende beweging. Een goed puppy- of kittenvoer moet een hoge verteerbaarheid hebben zodat het dier niet teveel voer moet eten om aan zijn energiebehoefte te kunnen voldoen. Op deze manier helpt men maagdarmstoornissen te vermijden.

DHA;

In het lichaam vinden tijdens het stofwisselingsproces normale oxidatiereacties plaats die een positieve werking op het gestel hebben. Zo is een ontsteking een normale natuurlijke verdedigingsreactie op een weefselbeschadiging. Maar als deze oxidatiereacties door externe factoren (zoals stress) teveel voorkomen, kunnen ze een negatieve werking hebben. Er kunnen vrije radicalen ontstaan die de cellen kunnen beschadigen en aandoeningen helpen veroorzaken/verergeren. Het toevoegen van natuurlijke anti- oxidanten gaan die oxidatiereacties tegen en stimuleren het immuunsysteem van het jonge dier, waardoor er meer weerstand is tegenover stressomstandigheden en er beter gereageerd wordt op vaccinaties. Vet levert niet alleen energie aan het lichaam, het vormt ook een bron van essentiŽle vetzuren zoals Omega- 6 en Omgea-3, die nodig zijn voor een gezonde opbouw van de huid.

De juiste balans tussen deze vetzuren draagt bij aan het behouden van een gezonde huid en vacht. De optimale verhouding tussen de 5:1 en 10:1. Net als baby's leren pups op visuele wijze de wereld om zich heen kennen en nemen zij alle informatie en aanwijzingen in zich op die hen helpen bij hun ontwikkeling. Een belangrijk element in dat proces is het omega-3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur). DHA komt van nature voor in moedermelk en is cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij alle dieren. Onderzoek naar de rol van DHA in de ontwikkeling van baby's geeft aan hoe belangrijk het is. DHA is een primaire structurele component van de hersenen is en wordt ook in een grote hoeveelheid aangetroffen in het netvlies van de ogen van mens en dier. Het netvlies van de ogen ontwikkelt zich en functioneert beter met een gezonde DHA voedingsbron. Er zijn directe parallellen in de rol die DHA speelt bij de ontwikkeling van mens, pup en kitten.

Dieren die een voeding krijgen met een laag DHA- gehalte bleken ook kleinere hersenen en een slechtere visuele coŲrdinatie te hebben. De mentale en visuele ontwikkeling van pups gaat na de geboorte door, zodat zij afhankelijk zijn van DHA verrijkte voedingsbronnen om zeker te stellen dat dit proces met succes wordt voltooid.

KLEINE EN GROTE RASSEN;

Omdat groeisnelheden afhankelijk zijn van de rasgrootte, is het belangrijk een voeding te kiezen die is afgestemd op deze behoeftes. De aanbevolen richtlijnen voor gewicht en leeftijd gelden als startpunt. De voeding dient gegeven te worden tot de pup is uitgegroeid tot een volwassen hond. Pups van een groot hondenras hebben grotere botten dan middelgrote of kleine rassen, maar hebben niet meer kalk (calcium) in de voeding nodig. Onderzoek wijst uit dat snelgroeiende puppies van een groot hondenras meer kans hebben op de ontwikkeling van skeletproblemen. De groeisnelheid reguleren is dan ook beter dan een snelle groei stimuleren. Een matig, maar uitgebalanceerd gehalte aan calcium, fosfor en energie bevordert een normale ontwikkeling van het skelet. Overvoeren en overgewicht kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van skeletproblemen. Dit maakt de hoeveelheid voeding die opgenomen wordt heel belangrijk.

Ook puppies van kleine hondenrassen stellen unieke eisen aan hun voeding, omdat ze een kleine mondholte hebben, een beperkte maaginhoud en hun groeispurt tot volwassen hond in een korte tijd maken. Daarom is het belangrijk om een energierijke premiumvoeding te geven, zodat een kleine hoeveelheid alles bevat wat nodig is.