De energiewaarden van hondenvoeding.

Pup herder

Hondenvoeding moet vooral veel kilocalorieën (energie) bevatten. Bij de keuze van een hondenvoer dient u als streefgetal minimaal 3600 kcal per kilo voer aan te houden. Koop geen voer beneden deze waarde, want dan zou er een te grote maagbelasting optreden met gevaar voor een maagtorsie ( maagkanteling) en storingen in de stofwisseling. Bij een hoge energiewaarde neemt uw hond weinig voedsel op waardoor de stofwisseling optimaal kan functioneren en een te hoge bloeddruk wordt voorkomen. De hoge energiewaarde met bijbehorend laag verbruik, is ook duidelijk merkbaar in de “onderhoudskosten” van uw hond. Eerder hebben we u al gewezen op de juiste verhouding tussen het energieaandeel van eiwit, vetten en koolhydraten. U kunt dat energieaandeel eenvoudig zelf berekenen. Binnen de EG is de leverancier van hondenvoer verplicht een aantal grondstoffen binnen een door de wet bepaalde afwijking van hoeveelheid op de verpakking te vermelden. Deze gegevens dienen als basis voor uw berekening.

Een voorbeeld:

U moet weten dat het energieaandeel van eiwit uit 22%-27% en dat van vetten en koolhydraten uit 73%-78% mag bestaan. En tevens dat:

Op een verpakking hondenvoer vindt u de volgende gegevens:

Omdat ieder product nu eenmaal uit 100% bestaat ontbreekt er nog iets. De restende 42% zijn de koolhydraten.
U kunt nu overgaan tot de berekening in kcal:

Conclusie:

Zowel het energieaandeel van eiwit als dat van vetten en koolhydraten is aanvaardbaar. Het voer is dus in balans. Hoeveel heeft uw hond nodig? Ook om de specifieke basisbehoefte van uw hond te berekenen bestaat er een formule:

Het lichaamsgewicht verheven tot de macht 0,73 maal 70,5 is het energieverbruik per 24 uur in kcal.

Vanuit deze basisgegevens wordt het verbruik onder verschillende omstandigheden berekend, volwassen huishonden 2x basisbehoefte, drachtig tot 2 weken 2x basisbehoefte.

Een voorbeeld:

Een reu van 2,5 jaar met een gewicht van 15 kg. Hij krijgt b.v. voeding met een energiewaarde van 4170 kcal (=4,17 cal per gram voer).

Berekening: 150;73 x 70 ,5=509 kcal p/d

Verbruik: 509 kcal x 2= 1018 kcal

1018: 4,17= 244 gram voer p/d

Een richtlijn voor deze hoeveelheid staat meestal op de zak voer vermeld. Let hierbij wel op het feit dat dit gaat om een richtlijn. Als u de exacte hoeveelheid wilt weten gebruikt u bovenstaande berekening.

Waarom vers vleesvoeding?

Het is goed om de reguliere voeding op bepaalde tijden te onderbreken met een zogenaamde vleesdag. Vers vleesvoeding komt namelijk de volgende lichaamsfuncties ten goede:

Het energiegehalte in de droge stof ( circa 6750kcal).Vocht is geen voedingstof, maar is wel erg belangrijk voor de hond. Gewoon drinkwater bereikt de voedingscellen nauwelijks of het geheel niet. Het water dat vrij komt bij de diepvries vleesvoer is metabolisch vocht ( dier– eigen vocht) dat direct in het bloed wordt opgenomen. De voedingswaarde wordt altijd berekend op de basis van de droge stof. Bij vers vleesvoer ligt deze waarde beduidend hoger dan bij droge en voeders.

De zeer hoge verteerbaarheid ( meer dan 90%). Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de ontlasting meer dan 50% minder is dan bij droge voeders.

Het is de natuurlijke voeding van de hond. De complete vers vleesvoeding is zo samengesteld dat de aminozurencompositie sterk overeenkomt met die van uw hond.